Turismi

Björneborg, ostvärmlands pärla, är mycket omtyckt av turister på grund av sitt centrala läge, mitt i Skandinaviens hjärta. Det ligger på cirka 25 mils avstånd från såväl Stockholm, Göteborg som Oslo.

Björneborg är välkänt för sina många turistmål. Här nedan listar jag bara några av alla de som finns; jag har trots allt bara 3Mb utrymme för denna sida.



Boende?
Flera utomsocknes som tänkt sig ett besök i Björneborg har hört av sig och frågat efter övernattningsmöjligheter i Björnborg. Såvitt jag vet finns det inga. I Kristinehamn, 13 kilometer från Björneborg, finns åtminstone tre hotell i olika prisklasser. Här finns även två campingplatser, liksom möjligheten att hyra ett privatrum.

Mer information på kristinehamn.se/turism
Maila turistbyrån: turist@kristinehamn.se


Björneborgs hembygdsgård
ligger trevligt belägen mittemellan a- och b-plan. En gång i tiden var det här Björneborgs skola. Sen dess har den flyttats från sin tidigare plats (på timmerstockar, hur de nu lyckades med det) och innehåller numer ett litet hembygdsmuseum med mer än 1500 föremål.
Utanför finns den ena av Björneborgs två stångjärnshammare, liksom den gamla portvaktsstugan (från järnverket).

Fotografi - Hitta på kartan: 10
Se även den andra stångjärnshammaren samt hur Björneborg fick sitt namn


Björneborgs Herrgård

med tillhörande allé är gul till färgen och har givetvis två flyglar. Byggnaden tillhör numer järnverket och ingen bor längre i själva herrgården (förutom de spöken som naturligtvis finns här)
Alldeles intill ligger den välkända Herrgårdsbacken. Namnet har den förmodligen fått för att det är en backe just bredvid Herrgården (..). Här brukar barnen de små åka pulka då temperaturen är såpass låg att man kan hitta snö på marken. Tidvis kan man även få skåda ivriga ungdomar med snowboard (vilket dock förefaller en aning desperat, då fallhöjden i backen inte är något vidare...)

Fotografi - Hitta på kartan: 11


Gräsviksbadet

Till att börja med - säg aldrig "Gräsviksbadet", troligen förstår ingen vad du menar. Det heter "Gräsvika", inget annat.
Hade du tänkt bada i Vismen och samtidigt tycker om badställen med dyig botten, ja då är detta verkligen platsen för dig. Till faciliteterna hör en splitter ny toalett med genomskinligt tak. De gamla fula, bruna huset med omklädningsrum är rivet. Sommartid läggs en brygga ut (som för övrigt brukar bli kortare för varje år). Dessutom finns såväl rutschkana som gungställning åt de små barnen.
Observera att ryktena om blodiglar på vänster sida om bryggan troligen är och förblir rykten.


Vattentornet

Perfekt för dig med ett högre mål för ditt liv. Tornet är Björneborgs högsta byggnad, sisådär 26 meter högt (om vi inte räknar mobiltelefonmasten i andra änden av Björneborg som byggnad - om den överhuvudtaget är såpass hög).
Vid tornets fot finns en gungställning, vilket gör detta till ett perfekt utflyktsmål för familjer (dessutom i naturnära miljö).

Fotografi - Hitta på kartan: 13


Järnvägsstationen

En rest sedan den gamla goda tiden, när tågen faktiskt stannade i Björneborg. Till färgen är den grå. Numer dundrar åtminstone persontågen rätt igenom Björneborg i nästan full hastighet.
Järnvägen i Björneborg har en lång historia bakom sig. Redan 1852, när Sveriges första lokdrivna järnväg planerades, var Björneborg med i planerna. Linjen skulle sträcka sig från Svartå till Hult via Degerfors och - Björneborg. Tyvärr genomfördes aldrig bygget mellan Örebro och Hult. Istället invigdes järnvägen genom Björneborg 1866 som ett del i byggandet av den norra stambanan, Laxå - norska gränsen. Då fanns endast 130 mil järnväg i hela Sverige! Detta innebar (och innebär) en stor fördel för Järnverket gentemot andra bruk - kanske hade det inte kunnat överleva utan järnvägen.
Björneborgs station lades ned den 1 november 1975 - den blev obemannad och person- samt styckegodstrafiken upphörde (men visst fanns det väl möjlighet att åtminstone stiga av tåget längre än så?). Fortfarande växlas dock godsvagnar till och från Järnverket, och några godståg har uppehåll här för att lämna och hämta godsvagnar.

Källa: Björneborg i våra hjärtan, Carl-Hugo Almgren / Sven-Gunnar Wall
Fotografi - Hitta på kartan: 3
Se även Chickenrace


Björneborgs kyrka

invigdes den 27 maj 1956. Björneborg hade länge saknat en riktig kyrka. Ett kyrkobygge diskuterades ivrigt på 1910-talet. Ett förslag framkom 1917 men förverkligades aldrig (tyvärr! Förslaget ser betydligt pampigare ut än dagens kyrka.)
Det dröjde dock, innan något mer hände. 1945 invigdes kyrkogården, genom en donation av Järnverket. I maj 1946 invigdes en klockstapel och en kyrkklocka. 1951 fick arkitekten Cyrillus Johansson, Stockholm, uppdraget att utarbeta ett förslag till kyrkan.

Dagens kyrkobesökare brukar bestå av några pensionärer samt några stackars konfirmander. Endast vid några tillfällen kommer det riktigt mycket folk: skolavslutningen, konfirmationen och julottan.
Bredvid kyrkan står det bruna klocktornet fortfarande kvar. Kyrkogården är belägen bakom kyrkan och används fortfarande.

Källa (historia): Björneborg i våra hjärtan, Beth och Sven-Gunnar Wall
Titta på kormålningen av Sven Rapp
Fotografi - Hitta på kartan: 12


Ängberga

Fruktansvärt intressant turistmål... Fina orienteringsmarker med mycket klippor. Ej handikappvänligt.


Dammen med Stationsparken

centralt beläget. Utmärkt för fiske (den välkända fisketävlingen Scana-nappet för järnverkets anställda arrangeras just här varje år.)
Längs med strandkanten finns en liten park med en gångstig samt några bänkar. Här ordnas (nästan) varje år en maj-brasa.

Fotografi - Hitta på kartan: 5


Brukskåkarna

byggdes på 1880-talet och finns fortfarande kvar i centrum, dock renoverade och omgjorda inuti. Det finns fem likadana hus. I vart och ett av dessa fanns åtta lägenheter om ett rum och kök och dessutom två enkelrum med spis. Nära dessa hus fanns två mindre, med sex respektive åtta enkelrum i varje. Allt som allt: 40 lägenheter om ett rum och kök på cirka 40kvm vardera, 24 enkelrum med spis på 12 kvm vardera. I dessa hus bodde 204 personer!
Alla hämtade vatten ur en gemensam källa 50 meter från närmaste hus. Vatten till exempelvis tvätt hämtades från dammen. Alla 204 delade på 9 utedass. På gården fanns också "Mangelboa" och "Bagarboa". I mangelboden fanns mangeln och i var ände av huset en tvättstuga. I bagarboden fanns en bakugn, liksom två tvättstugor.
1918 byggdes fler arbetarbostäder, de s.k. "Nybyggena", tio hus med fyra lägenheter i varje. De var riktiga fuskbyggen, det var dragigt, lyhört och dåligt isolerat. På 1920-talet började fler villor byggas och arberarbostäderna blev alltmer omoderna. På 1960-talet fick nybyggena ge plats åt hyreshus. Det sista av dem, ståendes alldeles vid infarten till "centrum", revs för bara några år sedan, mycket förfallet.

Källa: Björneborg i våra hjärtan, Anna Berglund
Fotografi - Hitta på kartan: 6


Skogsvik

kallas fortfarande det villasamhälle, dit både köpenskap och annan verksamhet tidigt kom att koncentrera sig (men inte längre..) Som en rest av detta kan man än i dag se trottoarer, övergångsställen och hus som minsann ser ut att ha haft skyltfönster mot gatan.
Här fanns bageri, diversehandel, slakteri, rumsuthyrning, matservering, mjölkaffär, sotare, åkeri, telefonstation, brandstation och ett timmerspel (för flottning av timret från skogarna runt Vismen upp till järnvägen) - jämför det med dagens Björneborg!
Så småningom avtog den livliga verksamheten på Skogsvik. De som skött om verksamheterna blev för gamla, tiderna och villkoren förändrades, Konsum slog upp en stor butik. Idag är Skogsvik ett lugnt villaområde.

Källa: Björneborg i våra hjärtan, Margit Aronsson


Vismen

är den sjö Björneborg så vackert är belägen vid. Ett måste för den naturintresserade besökaren. Här kan man både paddla kanot, åka skridskor och pimpla (minsann! På en sjö? Otroligt!). Det finns flera välkända badplatser, exempelvis Gräsvika, Gocko och Skogöa (=Skogön...).

Fotografi - Hitta på kartan: 4


Visman

är Vismens utlopp. Järnverket använder dessutom vattnet som kylvatten.


Sälsjön

är belägen några kilometer utanför Björneborg (följ vägen mot Degerfors). Trots sitt namn, tror jag inte att det finns några sälar i sjön. Men - vad vet man?
Alldeles intill vägen finns en liten parkeringsplats där turister brukar stanna till och övernatta.
Följer man degerforsvägen ännu en bit och svänger ner mot sjön senare (efter den stora, stora backen) så kommer man till slut till ett annat trevligt badsplats. På småstigar finns det sedan möjlighet att runda sjön.


Stångjärnshammaren

är belägen vid Järnverkets kontorsbyggnader, ungeför där jag brukar gå på bussen på morgnarna (jaså, där!). Förmodligen har den en väldigt lång och spännande historia bakom sig; en befogad gissning är att den har något med Järnverket att göra.

Fotografi - Hitta på kartan: 8
Se även historien om hur Björneborg fick sitt namn samt den andra stångjärnshammaren